وزیر امور خارجه مالزی در سفر رسمی خود به «بیشکک» با مقامات ارشد قرقیزستان دیدار و چگونگی توسعه روابط در حوزههای سیاسی، تجاری، اقتصادی، گردشگری و پارلمانی را بررسی کردند.
به گزارش خبرنگار سومین همایش ملی علمی پژوهشی پدافند غیر عامل در بیشکک، «زامبری عبدالقادر» وزیر امور خارجه مالزی در سفر به «بیشکک» به طور جداگانه با «سادیر جباراف» رئیس جمهور، «عاقل بیک جباراف» نخست وزیر، «جن بیک کولوبایف» وزیر خارجه و «نورلان بیک شاکیاف» رئیس پارلمان قرقیزستان دیدار و گفتوگو کرد. در این دیدارها در مورد وضعیت فعلی و چشم انداز همکاریهای دوجانبه و چندجانبه بین دو کشور تبادل نظر صورت گرفت. رئیس جمهور قرقیزستان با اشاره به اینکه برای تقویت بیشتر گفتوگوهای سیاسی بین دو کشور اهمیت زیادی قائل است، بر افزایش سطح آن تاکید کرد. با توجه به این که مالزی یکی از شرکای اصلی این کشور در جنوب شرقی آسیا است، وی با تشریح شرایط مساعد ایجاد شده در این کشور برای سرمایه گذاری خارجی، تمایل طرف قرقیزستانی را برای همکاری برای ایجاد شرایط مناسب برای افزایش همکاریهای تجاری، اقتصادی و سرمایه گذاری بین دو کشور ابراز کرد. جباراف به ویژه به پتانسیلهای دوجانبه در زمینههایی مانند انرژی، گردشگری، کشاورزی و فناوری اطلاعات اشاره کرد. رئیس جمهور قرقیزستان با استفاده از این فرصت از «عبدالله احمدشاه» پادشاه و «انور ابراهیم» نخست وزیر مالزی دعوت کرد تا به این کشور سفر کنند. وزیر امور خارجه مالزی نیز به نوبه خود از استقبال گرم رئیس جمهور قرقیزستان تشکر کرد. وی بر تعهد کشورش برای گسترش و تقویت همکاریهای دوجانبه با قرقیزستان در زمینههای مختلف از جمله تجارت، سرمایهگذاری، آموزش و گردشگری تاکید کرد. وزیر امور خارجه مالزی با خرسندی خاطر نشان کرد که دیدار امروز با رئیس جمهور و سفر رسمی وی بیشکک انگیزهای برای تقویت و توسعه روابط دوجانبه با قرقیزستان خواهد بود. طرفین آمادگی متقابل را برای تعمیق و گسترش روابط راهبردی بین کشورها با در نظر گرفتن همه ابزارهای لازم برای تعمیق همکاریهای دوجانبه اعلام کردند.
«زامبری عبدالقادر» با «عاقل بیک جباراف» نخست وزیر قرقیزستان نیز دیدار کرد. در این دیدار طرفین در خصوص گسترش همکاریها در زمینههای تجاری، اقتصادی، گردشگری، اجتماعی، بشردوستانه و زیستمحیطی بحث و تبادل نظر و بر اهمیت گسترش تماسهای متقابل در توسعه بیشتر روابط دو کشور تاکید کردند. جباراف فعالیتهای کمیسیون بین دولتی را که یکی از ابزارهای موثر برای ارتقای همکاریهای دوجانبه دو کشور است، مورد تاکید قرار داد و ابراز امیدواری کرد که با تلاشهای مشترک طرفین به موفقیتهای متقابل بزرگ به نفع دو کشور دست یابند. وی بر آمادگی خود برای تعمیق همکاریها در همه زمینهها تاکید کرد و بر تبادل تجربیات در حوزه فرهنگی و بشردوستانه و نیز در زمینه مبانی اسلامی تاکید کرد. عبدالقادر نیز به نوبه خود با اشاره به آمادگی طرف مالزیایی برای تعمیق همکاریهای دوجانبه ابراز امیدواری کرد که این سفر و دیدارهای بلندپایه انگیزه جدیدی به روابط شراکتی دو کشور بدهد.
وزیر امور خارجه مالزی همچنین با «جن بیک کولوبایف» وزیر خارجه قرقیزستان دیدار کرد. در این دیدار روسای امور خارجه در خصوص تقویت گفتوگوهای سیاسی، دیدارهای بلندپایه، تشدید همکاریهای تجاری و اقتصادی و تعاملات فرهنگی و بشردوستانه گفتوگو کردند. کولوبایف در مورد تحولات سیاسی داخلی در قرقیزستان و اصلاحات جاری توسط رئیس جمهور این کشور با هدف توسعه اقتصاد، ایجاد شغل و بهبود رفاه شهروندان صحبت کرد. وی پیشنهاد کرد: ایجاد روابط تجاری و اقتصادی دو کشور به ویژه در زمینه صادرات کشاورزی، صنعت فناوری اطلاعات، صنعت پردازش، اقتصاد سبز و صنعت حلال در نظر گرفته شود. «زامبری عبدالقادر» به نوبه خود با تاکید بر اینکه روابط قرقیزستان و مالزی مبتنی بر دوستی و احترام متقابل است، آمادگی طرف این کشور را برای فعالیت مشترک در قالب دوجانبه از جمله همکاری در چارچوب سازمانهای بینالمللی و منطقهای اعلام کرد. وی همچنین بر تعامل در حوزههای پزشکی و آموزشی تاکید کرد. علاوه بر این، طرفین درباره سازماندهی رایزنیهای سیاسی بین وزارت خارجه در سطح معاونان وزیر بحث و تبادل نظر کردند. سران وزارتخانههای خارجه دو کشور نسبت به تداوم همکاریهای عملی فعال در زمینههای سیاسی، دیپلماتیک، تجاری، اقتصادی، اجتماعی و بشردوستانه ابراز اطمینان کردند. در پایان این دیدار سند همکاری دوجانبه میان وزارتخانههای امور خارجه دو کشور به امضا رسید.
عبدالقادر نیز با «نورلان بک شاکی اف» رئیس پارلمان قرقیزستان دیدار کرد. در این دیدار طرفین در خصوص توسعه همکاریهای سیاسی، اقتصادی، فرهنگی و بشردوستانه، تقویت روابط بین پارلمانی قرقیزستان و مالزی بحث و تبادل نظر کردند. شاکیاف خاطرنشان کرد که سال گذشته 30 سال از برقراری روابط دیپلماتیک بین دو کشور میگذرد. من مطمئن هستم که اولین سفر رسمی شما به این کشور به توسعه بیشتر روابط دوجانبه کمک خواهد کرد. وی افزود: کشورهای ما از هر فرصتی برای توسعه همکاریهای متقابل برخوردارند. رئیس پارلمان قرقیزستان با اشاره به ضرورت افزایش حجم مبادلات تجاری بین دو کشور، عنوان کرد: قرار است در آینده نزدیک مجمع تجاری دو جمهوری برگزار شود. قرقیزستان میوهها و سبزیجات ارگانیک خالص تولید میکند. استانداردها و الزامات صنعت حلال به شدت رعایت میشود و محصولات گوشتی سازگار با محیط زیست تولید میشود. بنابراین لازم است موضوع صادرات آنها به مالزی نیز مورد توجه قرار گیرد. همچنین شاکی اف به گسترش همکاریها در حوزه گردشگری نیز توجه ویژهای داشت و گفت: طبیعت بینظیر این کشور برای گردشگران جالب است، زیرا در اینجا فرصت دیدن هر 4 فصل را دارند. ما از شهروندان مالزی دعوت میکنیم تا از «آلا تو» بازدید کنند و برای این امر لازم است پروازهای مستقیم افتتاح شود. وی ادامه داد: هیئتی از پارلمان مالزی اخیراً از این کشور بازدید کرد و در آنجا مذاکراتی را با هدف گسترش همکاری قرقیزستان و مالزی انجام داد.در چارچوب همکاریهای بین پارلمانی، تبادل تجربیات بین گروههای دوستی پارلمانی، کمیتههای تخصصی و دستگاههای دو پارلمان ضروری است. عبدالقادر به نوبه خود، با ابراز قدردانی از شاکی اف تاکید کرد که برای اولین بار از قرقیزستان بازدید کرده است که با طبیعت زیبا، مردم مهمان نواز و فرهنگ منحصر به فرد متمایز است. وی خاطر نشان کرد: آخرین بار وزیر امور خارجه مالزی به این کشور در سال 2014 سفر کرده بود. بنابراین امیدوارم که سفر من صفحه جدیدی در روابط دوجانبه میگشاید. وزیر امور خارجه مالزی گفت: این کشور نیز علاقه مند به ایجاد همکاری در زمینههایی مانند تجارت و گردشگری است. عبدالقادر افزود: تمام تلاش خود را برای توسعه همکاریهای بیشتر بین دو کشور به کار خواهد گرفت. پایان پیام/